Ратка Јовића 10,
Житковац, 18210

018-887-055
-

Српско-руско пријатељство

Током ускршњих празника у посету нашој земљи дошла је група од седамдесеторо деце и двадесеторо одраслих пратилаца из Русије. Своју турнеју назвали су ,,Ускршњи поклон руске деце српској деци''.
Сва деца су била узраста од 8 до 16 година.
Сви гости из Русије су били смештени у српским породицама. Неколико деце из наше школе пријавило се да пруже гостопримство деци из Русије.
Мојој породици и мени била је част да угостимо два дечака ,, Чаробњака из дворишта'' осмогодишњег Аљошу и десетогодишњег Љову из града Вороњежа.. Дечаци су били одушевљени боравком код нас, а и ми смо били срећни што смо имали прилику да се упознамо с овом дивном децом. Поред мене, децу из Русије угостили су Милош Миленковић, његови гости били су Артјом и Саша , а Анастасија Трајковић је угостила Мишу и Артура, такође из Вороњежа.
Захваљујући Центру за културу и уметност Алексинац и слуху и подршци Општине Алексинац, алексиначка публика је имала изузетну прилику да ужива у таленту и умећу младих уметника из Русије.
Овај несвакидашњи догађај био је могућ и захваљујући учешћу великог броја сарадника : ОШ "Стојан Живковић Столе" из Трњана, која је понела највећи терет организације, ОШ "Вук Караџић" из Житковца, ОШ "Свети Сава " из Суботинца и Алексиначке гимназије.
Ускршњи концерт који су нам поклониле звезде дечје руске естраде, био је организован у оквиру комплексне манифестације Георгијевски фестивал који се већ 6. пут одржава у Србији.
 
Теодора Тасић