Ратка Јовића 10,
Житковац, 18210

Књиге су опет у моди!

20181129 204747Књиге су опет у моди је пројектна активност коју је у ОШ „Вук Караџић“ у Житковцу спровела наставница српског језика и књижевности Данијела Милчић Ђошић са ученицима петог разреда. За ову активност ученици су се припремали недељу дана, а реализована је на радовним часовима српског језика и књижевности.

Тематски, повезани су садржаји више различитих предмета, а коришћена је и информационо-комуникацијска технологија. Циљ часа био је да се кроз обраду наставне јединице „Кад књиге буду у моди“ Пеђе Трајковићакод ученика развија свест о значају књиге, ппоготово у времену дигитализације и све веће присутности и  негативних утицаја мобилних телефона на децу и младе. Такође, ученици су имали и конкретну радну обавезу: да направе књигу након тога што су извлачили задатке (нпр. Како замишљам књигу будућности, Уради сам – књига дечјих мајсторија, Књига здравих рецепата, За излазак са друштвом понећу ову књигу, Желим књигу са оваквим заплетом, Зашто добра књига а не само ес-ем-ес, Илустрација омиљене књиге и сл.). На часу реализације, учионица је била замишљен простор за излагање, а ученици су се трудили да буду што бољи 20181129 204804излагачи својих радова.

Корист за ђаке од оваквих активности је вишеструка и драгоцена: у припреми, раду и реализацији учествују сви ученици, развија се свест код ученика о значају књиге, негује се љубав према читању, вежба се дечја моторика, ђаци се уче организацијским вештинама, развијају критичко мишљење, развијају говор, вежбају јавни наступ, развијају способност сарадње са другима, али, све време, и уче кроз забаву.

Евалуација часа је управо то и показала, а код ученика су се јавиле и нове идеје које ћемо у наредном периоду и реализовати. То све указује на одличну мотивацију ученика за рад и истраживање, као и на примену наученог и повезивање ствари.

Најуспешнији радови (по оцени самих ученика) биће изложени на Фестивалу науке  „Ручни рад“ који ће се одржати у нашој школи 26.12.2018. године.